20 obaveznih dodataka za WordPress u 2015. | DnWdDesigns

20 obaveznih dodataka za WordPress u 2015.

Objavljeno od u Blog na svi 17, 2015

20 obaveznih dodataka za WordPress u 2015.

Ako ste u potrazi za dodacima ( plugin-ovima ) koji će vam olakšati svakodnevicu pri ažuriranju i održavanju web stranica izrađenih na WordPress platformi, a prema mišljenju mnogih, pa tako i samih WP stručnjaka, neizbježan su dio svake WP instalacije, tada ste na pravome mjestu. Predstaviti ću vam 20 obaveznih dodataka za WordPress u 2015, pažljivo probranih i  testiranih od strane krajnjih i naprednih korisnika, koji će sigurno, ako već nisu, postati obvezatni dio svake vaše nove WP instalacije.

1. WordPress SEO by Yoast

 

Yoast SEO

 

WordPress SEO nije samo još jedan SEO dodatak. YOAST-ov  dodatak je kompletan optimizacijski paket za web stranice izrađene na WordPress-u. Osim dodavanja naslova i opisa vašim člancima i stranicama s ovim dodatkom možete dodavati i open graph meta podatke, raditi analizu stranica, objaviti xml mapu stranice, i još puno toga. Izrazito je jednostavan za instalaciju i podešavanje. Stoga bi se trebao nalaziti na svakoj web stranici koja je izrađena s WordPress-om. Uputstva kako podesiti ovaj dodatak pogledajte u članku:”Kako podesiti WordPress SEO by YOAST“.

 

2. BackupBuddy

 

BackupBuddy

 

BackupBuddy dodatak je za izradu sigurnosnih kopija i migraciju WordPress web stranica kojeg će svaki početnik lako razumjeti i koristiti zbog njegove jednostavnosti i intuitivnog sučelja. Dodatak je u mogućnosti u par koraka postaviti automatizirani plan pohrane sigurnosnih kopija vaše web stranice.

Podatke, sigurnosne kopije, možete pohranjivati u cloud ( ne to nisu oblaci na nebu već serveri ) i mirno spavati znajući da je vaša stranica na sigurnome mjestu. Svakako mu je mjesto među dodacima u vašoj WP instalaciji, a vi koji još uvijek nemate nikakvo rješenje za izradu sigurnosnih kopija vaše web stranice, zajedno s vašom bazom podataka, vrijeme je da to učinite ODMAH jer bi vam već sutra moglo biti žao i sve to samo zato jer se neki klinac negdje u nekom skrivenom kutku ovog našeg planeta ući hakirat.

 

3. W3 Total Cache

 

w3 total cache

 

Brzina kojom se vaše web stranice otvaraju posjetiteljima ima važnu ulogu pri rangiranju u tražilicama. W3 Total Cache je dodatak koji će vam pomoći da optimizirate, a stime i ubrzate, web stranice izrađene s WordPress-om. S lakoćom ćete podesiti keširanje stranica i preglednika, kompresirati stranice za brže skidanje i podesiti content delivery network (CDN) za statične podatke vaših stranica. Iako instalacija dodataka i nije nekakva nauka podešavanje nekih zna biti naporno i potrebna su predznanja i razumijevanje terminologije. W3 Total Cache je kvalitetan plugin koji svakako trebate imati kako biste ubrzali otvaranje vaših stranica posjetiteljima, ali ni on nije u mogućnosti polučiti ćudo ako je vaš hosting, točnije server na kojem se nalaze vaše web stranice, slab s resursima.

Da bi u potpunosti izbjegnuli gnjavažu instaliravanja i podešavanja dodatka za keširanje dovoljno je zakupiti hosting kod SiteGround poslužitelja.  SiteGround ima svojeg konja za trku po imenu SuperCacher koji će vaše web stranice učiniti među najbržim na svijetu. Pročitajte članak ZAŠTO JE SITEGROUND NAJBOLJI HOSTING POSLUŽITELJ ili se uvjerite sami kupnjom najkvalitetnijeg hostinga na tržištu. 

 

4. Gravity Forms

 

Gravityforms

 

Ako trebate formu bilo kojeg tipa, izgleda ili funkcionalnosti onda je ovo dodatak koji morate imati. Gravity Forms dodataka je izrazito jednostavan za korištenje i prijazan spram početnika a ujedno i san svakog developera. Možete ga koristiti za dodavanje svakakvih formi na svoje web stranice a dolazi u paketu s moćnim dodatkom koji će vam omogućiti izradu online upitnika, web imenika ili gotovo bilo čega gdje je potreban korisnički unos podataka.

 

5.Bloom Email Opt-Ins

 

Bloom - izgradite leadove

 

Bloom je najbolji WordPress dodataka za skupljanje kontakata ( LEAD-ova ). S njime ćete biti u mogućnosti izraditi prekrasne optin forme i popup prozore te tako povećati bazu korisnika/kontakata koji će se kroz te forme pribilježiti na vašu listu za primanje informacija, obavjesti putem emaila. Ovaj dodatak sadrži pregršt mogućnosti kroz postavke poput pojavljivanja na određenim stranicama, statistike i integraciju sa svim poznatim email marketing sustavima.

 

6. Edit Flow

 

 

Edit Flow

 

 

 

Edit Flow pruža učinkoviti uređivački sustav upravljanja objava u WordPress-u. S Edit Flow-om moći ćete upravljati autorima, dodjeljivati objave, ostavljati komentare editorima, voditi kalendar i pregršt drugih funkcionalnosti. Moći ćete kreirati jedinstveni status objava i planirati svoju strategiju objavljivanja sadržaja unutar WordPress sučelja.

 

 7. Soliloquy

 

Soliloquywp

 

 

Soliloquiy je najbolji “responsive” WordPress slider na tržištu. Većina slidera će usporiti vašu web stranicu što će se u konačnici odraziti na vaš SEO. Soliloquiy je izrazito brz i dobro opremljen s dodacima a dolazi i u besplatnoj verziji koju možete isprobati prije no što se odlučite na kupnju.

 

8. Anti-Malware

 

Anti-Malware

 

 

 

Anti-Malware and Brute-Force Security by ELI je dodatak ( plugin ) koji  koristim za provjeru sigurnosti stranica. Svaka web stranica na internetu podležna je hakerskom ili malicioznom “denial of service” DDoS napadu stoga je bolje biti spreman nego da vam kasnije bude žao što se niste zaštitili. Anti-Malware vam nudi upozorenja u realnom vremenu, sigurnosno skeniranje stranice a nudi i čišćenje web stranica od malicioznog koda i besplatan je dodatak. Potrebno je samo dodatak registrirati  na njihovim oficijelnim stranicama GOTMLS.NET i pribaviti i potvrditi serijski ključ.

 

9. Monarch Social Media Sharing

 

Monarch Social Media Sharing

 

 

Većina dodataka za društvene mreže prenatrpano je nepotrebnim funkcionalnostima, društvenim mrežama koje nitko ne koristi i nepotrebnim skriptama koje usporavaju cijelu stranicu. Monarch Social Media Sharing razvijen od programera iz ElegantThemes tabora i izrazito je brz dodatak izrađen s namjerom da vam poveća broj sljedbenika na društvenim mrežama i omogući brzo i jednostavno dijeljenje željenih sadržaja.

 

10. Disqus

Disqus

 

Postojeći WordPress sustav komentiranja funkcionira savršeno na stranicama s malo posjeta. Kad pak je riječ o stranicama s velikom bazom korisnika i pregršt komentara po člancima, galerijama, objavama, tada je najbolje rješenje Disqus sustavom za komentiranje. Sustav je dislociran, što znači da je smješten na vanjskom serveru i ne koristi resurse servera na kojem je smještena vaša stranica pa tako ne troši vaše resurse a opremljen je i anti-spam zaštitom.

 

11. AdSanity

 

AdSanity

 

 

AdSanity je WordPress dodatak za upravljanje oglasima čiji je glavni fokus jednostavnost korištenja. Dodavanje oglasnih pozicija s AdSanity dodatkom jako slići objavi novog posta. Dolazi s paketom widget-a i shortkodova koji će vam omogućiti prikazivanje oglasa u sidebar-u, postovima i stranicama. U mogućnosti ste izraditi oglase bazirane na vremenskim intervalima ( prikazuju se u određeno vrijeme ) ili beskonaćne oglase koji će se prikazivati sve dok iz ne maknete. U paketu dolazi i sučelje sa statističkim podacima i grafikonima gdje ste u mogućnosti pratiti poglede i klikove.

 

12. Envira Gallery

 

Envira Gallery

 

 

Ako imate stranicu s pregršt galerija ili objavljujete puno slika po člancima tada vam je ovaj dodatak obavezan! Envira Gallery je responsiv ( automatski podešava izgled mediju s kojim korisnik pristupa stranicama ) dodatak koji će vam omogućiti izradu prekrasnih galerija s puno moćnih efekata i jednostavnom navigacijom. Brzina učitavanja je munjevita a izgled je prekrasna dizajna na svim medijima. Dolazi i u besplatnoj inačici koju možete odmah isprobati Envira Gallery Lite i uvjeriti se u kvalitetu dodatka.

 

13. Login Lockdown

 

Limit Login Attempts

 

 

Prema zadanim postavkama korisnik se može imati bezbroj neuspjelih pokušaja ulogiravanja u WordPress kontrolnu ploču. Većina hakerskih napada usmjerena je baš na taj propust gdje skripte, koje nesmetano šeću bespućima interneta u potrazi za web stranicama izrađenim na WordPresu, isprobavaju korištenjem predkreiranim listama s lozinkama ulogirati se u sučelje WordPress-a. Limit Login Attempts dodatak postavlja ograničenje na broj pogrešnih ulogiravanja i kad se prekorači taj broj pristup administraciji je zaključan na određeno vrijeme.

 

 14. Term Management Tools

 

Term Management Tools

 

 

Kategorije, tag-ovi zajedno s prilagođenom taksonomijom imaju važnu ulogu u načinu prikazivanja sadržaja na vašim stranicama. Međutim, većina početnika ne zna razliku između kategorija i tag-ova te najbolju SEO praksu u korištenju inih. Term Management Tools je dodatak koji će vam pomoći da grupno spajate, mijenjate i organiziravate kategorije, tag-ova prilagođenu taksonomiju vaših stranica.

 

15. TablePress

 

TablePress

 

 

WordPress editor nema mogućnost izrade tablica. Ako ćete zatrebati tablicu na svojim stranicama ili člancima tada ćete trebati TablePress dodatak. S ovim dodatkom izrada tablice je izrazito jednostavna a postavljanje u članke, stranice pa čak i widget-e jednostavna je poput copy-paste. Svaku izrađenu tablicu možete i izvesti u neki od ponuđenih formata za pohranu ili korištenje s drugim alatima.

 

16. WPtouch

 

WPtouch

 

 

WPtouch je dodatak koji će vašu web stranicu izrađenu s WordPress-om prevesti i oblikovati u vizualno lijepu i funkcionalnu mobilnu verziju stranica. Responsive teme dobro izgledaju na svim mobilnim uređajima no nikako se ne mogu mjeriti s funkcionalnostima koje nudi ovaj plugin. Dolazi s ugrađenom podrškom za eCommerce, mobilno oglašavanje i dodavanjem prilagođenog sadržaja.

 

17. Compact Archives

 

Compact Archives

 

 

Wordpres ima ugrađenu funkcionalnost izrade arhive vaših objava na taj način što svaku vašu objavu strpa u organiziranu listu prema datumu objave. Ako često objavljujete članke, prikaz stranice arhiva po mjesecima vašim posjetiteljima značilo bi bjesomučno skrolanje mišem. Compact Archives  dodatak rješava taj problem tako što dodaje mjesečne arhive u kompaktne blokove i s time ih čini pristupačnijim i preglednijim vašim čitačima.

 

18. ThirstyAffiliates

 

ThirstyAffiliates

 

 

Ako se želite baviti “affiliate marketingom” i tako zarađivati kroz svoje web stranice tada vam je potreban alat za upravljanje afiilite linkovima. ThirstyAffiliates je najbolji WordPress plugin za upravljanje affiliate linkovima s kojim vrlo jednostavno nadodajete novi link, sakrijete ( cloack ), umetnete određenu ključnu riječ pa čak možete i eksportirati sve svoje linkove. Sakrivanjem autentičnog izleda/imena affiliate linka tzv. cloack-anje sprječavate panaliziranje od strane googlova alogaritma za rangiranje.

 

19. Display Widgets

 

Ponekad imate potrebu sakriti ili prikazatiodređeni widget na odeređenim stranicama. Display Widgets dodatak omogućava vam da jednostavno prikažete ili sakrijete widget na stranici ili članku. Dodatak raspolaže opcijom prikazivanja widgeta samo ulogiranim korisnicima.

 

20. WP Mail SMTP

 

Zbog postavki servera od strane nekih hosting ponuđača vaši emailovi poslani iz WordPress-a mogli bi biti blokirani i nikad stići na predviđenu destinaciju. Kako biste riješili taj problem potreban vam je WP Mail SMTP dodatak. Ovaj plugin omogućava vam da koristite SMTP server za slanje emailova umjesto PHP-ove mail() function. Možete, ako želite, koristiti i  Gmail-ov SMTP server za slanje WordPress email -ova.

Popis 20 obaveznih dodataka za WordPress u 2015. svakako je lista koja zavrjeđuje vašu pažnju. Premda svaki dodatak s ove liste nije namijenjen svakoj web stranici, iz priloženih opisa možete doći do zaključka da li je određeni dodatak potreban upravo baš vama. Wordpres CMS sustav u mogućnosti je podržati veliku količinu instaliranih dodataka pod uvjetom da imaju dobro napisan kod. Dodatke koje pak ne koristite iz sigurnosnih razloga puno bolje je obrisati nego ih držati ne aktivnima.

 

Unajmite me

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

20 obaveznih dodataka za WordPress u 2015.

od Darko Novak vrijeme potrebno za čitanje: 8 min
0

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This
Follows