Email adresa i kako je zaštititi od spamera | DnWdDesigns

Email adresa i kako je zaštititi od spamera

Objavljeno od u Blog na kol 7, 2015

Email adresa i kako je zaštititi od spamera

Email je star i u potpunosti više nije cool ali još je uvijek značajan komunikacijski kanal, a to znači da još uvijek privlači pozornost spamera. Jedini i najbolji način u borbi protiv spamera je da ne objavite svoju email adresu na WordPress web stranici, ali to bi bilo izrazito neprofesionalno, pogotovo za tvrtke, organizacije, obrtnike i poduzetnike kojima je izrazito bitno da nude svojim korisnicima sve moguće kanale za uspostavljanje komunikacije.

Stoga sam u ovome članku odlučio pisati o načinima zaštite koji će spamerima pribavljanje ( scraping ) email adrese s vaše web stranice učiniti izrazito teškim ili gotovo nemogućim.

Prije nego što se upustim u objašnjavanje email adresa i kako je zaštititi od spamera bitno je napomenuti da ne postoji neprobojan postupak zaštite email adrese, a s time zapravo želim naglasiti da je jako teško zaštititi bilo koji sadržaj na internetu od krađe. Ovdje ću vam pokazati kako ćete povećati stupanj zaštite do tog nivoa da će biti gotovo nemoguće bilo kojem botu da se dokopa vaše email adrese s WordPress stranice.

 

A što su u stvari botovi?

 

Bot je softver koji ima ulogu softverskog robota ( bot je skraćenica za robot ), odnosno inteligentnog softverskog agenta i obično u sebi ima ugrađenu inteligenciju zbog efektivnijeg skupljanja, manipuliranja u upravljanju podacima

 

Dakle, u definiciji je upotrjebljenja riječ inteligencija i riječ softverski – što će reći da nije u pitanju “ljudski hardver” koji pokušava doći do email adrese u svrhu svoji napaćenih namjera, već je riječ o programu napravljenom od strane ljudi koji znaju svoj posao. Bootovi rade na taj način da skeniraju vašu web stranicu u potrazi za emailovima prateći strukturu linkova na vašem webu. Email adrese je izrazito lako prepoznati zbog njihova formata i upotrebe “mailto” URL sheme.

Postoji jako puno tehnika kojima se može spriječiti ili otežati “žetva” tih linkova a jedan od najsigurnijih je taj da se sve email adrese na web stranici enkodiraju. Enkodirane email adrese na vašoj stranici izgledati će normalno i biti će potpuno funkcionalne i klikabilne, pa kad korisnik odluči poslati vam upit moći će to uraditi bez problema.

No, roboti, tzv. botovi, takav email neće biti u mogućnosti pronaći unutar koda vaše stranice jer ih većina niti ne traži enkodirane @ – s obzirom na količinu nezaštićenih emailova na webu ni ne moraju.

 

Instalirajte The Email Adress Encoder Plugin

 

The Email Address Encoder Plugin

 

 

Predstaviti ću vam prvo najjednostavniji način kako zaštititi sve svoje emailove na web stranicama. Sve što je potrebno kako biste onemogućili botove je da instalirate Email Address Encoder pluginjedan od najbolje dokumentiranih dodataka, usput rečeno, u WordPress Plugin repozitoriju. Plugin koristi nekolicinu filtera kako bi enkodirao email adrese “on the fly” – dakle jednako brzo kao što vi izrađujete nove postove, stranice, sadržaj na kojima se nalaze emailovi ovaj plug in ih zaštićuje s čudnim znakovima.

Pa tako kada vi u pregledniku vidite ovo:

kontakt

Ono što vide botovi ( roboti ) je nešto sasvim drugo:

enkodirani email

Ova metoda vam neće garantirati scrapanje emailova sa stranice ali će sigurno spriječiti većinu botova i svakako se isplati žrtvovati pet minuta kako biste instalirali ovaj dodatak.

 

Uradi sam

 

Kad želite da nešto bude odrađeno kako treba najbolje je da to i uradite sami. Ovaj način zaštite od botova je za one malo naprednije koji se osjećaju ugodno pri editiranju samoga koda WordPressa. Da bi primjenili ovu zaštiti potrebno je imati pristup datotekama web stranice tj. FTP pristup web stranici odnosno serveru na kojem se nalazi pohranjena. Nakon što pristupite datotekam web stranice potrebno je pronaći datoteku functions.php i zaljepiti u nju ovaj dio koda:

function wpcodex_hide_email_shortcode( $atts , $content = null ) {
if ( ! is_email( $content ) ) {
return;
}

return ‘<a href=”mailto:’ . antispambot( $content ) . ‘”>’ . antispambot( $content ) . ‘</a>’;
}
add_shortcode( ’email’, ‘wpcodex_hide_email_shortcode’ );

Functions.php datoteka nalazi se na putanji “ ../wp-content/themes/VAŠA TEMA ” no bilo bi jako dobro da prilikom editiranja datoteka koje se nalaze unutar vaše teme koristite tzv. “Child temu“.

 

Zaključak:

 

Sigurnost na internetu postala je veliki problem današnjice, a za neke i vrlo unosan posao. Nemojte ništa prepuštati slučaju i zaštitite svoju online imovinu na sve moguće načine koje znate. Internet je mjesto neprestanih promjena i stoga, ako želite posjedovati svoj mali dio na njemu, savjetujem vam da konstantno radite na poboljšanju sigurnosti svih svojih online servisa.

Ako pak imate još kakvo dobro rješenje u žaštiti od spamera svakako podijelite svoje znanje s nama kroz komentare. Hvala!

Zatražite besplatnu web stranicu

Darko Novak

Marketing Manager & Web Developer at Međimurka BS d.o.o.
Darko živi u Mačkovcu, selo kraj Čakovca, u Hrvatskoj, s ženom Dunjom i sinom Noelom. Ako nije za kompjuterom vrijeme provodi s obitelji ili pripremajući se za polumaratone. Zaljubljenik u WordPress, bloger, SEO i online marketing fanatik.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Email adresa i kako je zaštititi od spamera

od Darko Novak vrijeme potrebno za čitanje: 3 min
0

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This
Follows