Kako samostalno i besplatno napraviti web stranicu | DnWdDesigns

Kako samostalno i besplatno napraviti web stranicu

Objavljeno od u Blog na ožu 28, 2015

Kako samostalno i besplatno napraviti web stranicu

U današnje vrijeme više i “nije nikakva znanost” izraditi web stranicu stoga u ovome članku saznajte kako samostalno i besplatno napraviti web stranicu. Ipak, besplatna i samostalna izrada web stranice moguća je uz poznavanje određenog minimuma tehničkih znanja. Ako vam većina stvari o kojima ću pričati u ovome članku nije jasna, svakako me kontaktirajte ili koristite komentare radi pojašnjenja, no to vam je ujedno i znak da bi bilo bolje angažirati stručnu osobu jer bi stvari mogle krenuti po zlu već od samog početka, s potencijalno dugoročno štetnim posljedicama. Izrada web stranice je avantura i kako bi vam olakšao početak vaše online avanture i umanjio mogućnost da već u samome početku krenete u krivom smjeru pripremio sam za vas kratki vodič kroz proces izrade web stranice.

Svakoj web stranici potreban je hosting i domena.

Hosting i domena

 

Dobra stvar je u tome što na internetu još uvijek možete pronaći jako puno besplatnih servisa, stvari i savjeta. Prije puno, puno godina to je bila činjenica koja se uzimala zdravo za gotovo. Danas je slučaj taj da je potrebno uložiti puno truda i pomalo znanja kako biste pronašli potencijalno dobar besplatni servis na svjetskoj mreži. No, nećemo sada ulaziti u jadikovke što je internet nekad bio i u što se danas pretvorio, a niti što će postati, već ćemo krenuti redom i objasniti kako samostalno i besplatno napraviti web stranicu.

Kao što stoji i u naslovu, u ovom članku dobit ćete sve informacije kako samostalno i besplatno napraviti web stranicu od samoga početka, no dobit ćete i savjete da li i zašto treba izbjegnuti besplatnu opciju ukoliko je u pitanju ozbiljniji projekt. A ako pak je vaš projekt nešto što, zapravo prije svega, želite testirati i prilikom toga minimalizirati vaše troškove, besplatna rješenja svakako će biti, u tom trenutku, podobna rješenja za vas. Upamtite ipak da neke besplatne stvari kod izrade web stranice, iako imaju ograničavajuće posljedice za web stranicu i stoga ih je preporučljivo u što kraćem roku eliminirati i/ ili zamijeniti plaćenom verzijom, možete koristiti bez nekih većih negativnih posljedica na vaš web.

Krenimo tako redom. Svakoj web stranici, pa tako i vašoj, potrebna je domena i hosting na kojima će se fizički nalaziti vaše web stranice i gdje će im se kroz “web browser” ( internetski preglednik ) moći i pristupiti. Na vašu sreću i hosting i domena mogu se dobiti potpuno besplatno. I dok je TLD ( top-level domain ) domenu moguće pribaviti besplatno, s dobrim hosting-om to je malo teže, no i tu postoje tvrtke koje se isplati spomenuti i koristiti. Godišnji trošak hostinga ipak vam neće jako isprazniti džep, a ako pravilno odaberete riješit će vas puno muka i problema vezanih uz održavanje tog hostinga. Dakle, prva stvar na popisu u vodiču kroz proces izrade web stranice je nabava domene. Dobra mjesta za pretragu slobodnih domena su:

Besplatne stvari gotovo uvije sadrže neku kvaku.

Besplatnu .hr domenu možete zatražiti kod Carneta, ali postoje neki uvjeti koje morate kao pravna ili fizička osoba ispuniti kako biste mogli registrirati besplatnu domenu. Ostale TLD domene poput .com, .net, .biz, .org i sl., u većini slučajeva, besplatno se mogu dobiti prilikom kupnje hosting paketa kod nekih od prestižnijih hosting poslužitelja. Što se hrvatskih hosting poslužitelja tiče, mogu preporučiti:

Na svjetskoj sceni ima pregršt dobrih hosting poslužitelja poput HostGator, Bluehost, InMotion i mnogi drugi koje sad neću spominjati, no Siteground se svakako posebno ističe te ga stoga, već godinama, toplo preporučam svim svojim klijentima i prijateljima ( u članku Zašto je SiteGround najbolji hosting poslužitelj saznajte moje razloge ):

 

Kako samostalno i besplatno napraviti web stranicu

 

Kao što sam već naglasio top level domenu (TLD) dobiti ćete besplatno kod većine hosting poslužitelja pri kupnji hosting paketa, a ako ipak želite svoju web avanturu započeti potpuno besplatno možete probati s nekim od ovih servisa i pribaviti si potpuno besplatnu domenu:

Sad kad ste pribavili željenu domenu ( odabir domene je izrazito bitan za vaše poslovanje ) vrijeme je da je usmjerite na svoj hosting ( mjesto gdje ćete fizički pohraniti vašu web stranicu ) koji također možete dobiti potpuno besplatno. Od pregršt kompanija koje nude besplatni tzv. “shared hosting” isplati se spomenuti jedino “000webhost” jer ćete s njima iskusiti najmanje poteškoća:

Ukoliko vam prilikom registracije domene ili otvaranja hosting računa zatreba pomoć, korisnička podrška navedenih kompanija u većini slučajeva je izrazito pristupačna i pružit će vam svu potrebnu pomoć, ako pak želite moju pomoć ili savjet svakako me kontaktirajte. Želite li preskočiti svu ovu gnjavažu registriranja domene, kupnje hosting paketa, instaliranja CMS-a i potrebnih plugin-a, modula, galerija, unutarnje strukture stranice, osnovne SEO optimizacije i ostalih tehničkih stvari zatražite besplatnu izradu web stranice.

 

Kako samostalno i besplatno napraviti web stranicu

 

WordPress

 

Svim početnicima preporučujem da za izradu svojih web stranica odaberu jedan od niza besplatnih CMS sustava. Daleko najpoznatiji, najjednostavniji, najzastupljeniji i s najboljom podrškom je CMS sustav imena WordPress.

Većina hosting kompanija u svojim paketima ima i tzv. “one-click” instalaciju WordPress-a, što u praksi doslovno znači da jednim klikom instalirate sustav, izaberete korisničko ime i lozinku, te možete krenuti s radom na svojoj web stranici.

Osim što je sam po sebi besplatan, WordPress sadrži i niz besplatnih dizajnerskih rješenja u obliku  tzv. tema koje su namijenjene za različite web stranice. Neka od popularnijih besplatnih tema možete potražiti na sljedećim linkovima:

Imate li pak na umu neko malo kompliciranije i naprednije dizajnersko riješenje, preporučljivo za sve one koji pokreću ozbiljnije projekte, tada su vam na raspolaganju razne profesionalno izrađene teme čija se cijena kreće oko 300-400 kuna, što zaista nije puno kada se uzme u obzir njihova kvaliteta i funkcionalnost. Među najboljim temama su one izrađene od strane ElegantThemes kompanije, a možete ih pronaći na:

Rad u WordPress sustavu iznimno je jednostavan i intuitivan. Uz malo prakse, vaša web stranica biti će gotova kroz nekoliko dana.

Želite li se okušati u nekom drugom CMS sustavu, tada možete isprobati Drupal ili Joomlu. Drupal je više nalik WordPressu i namjenjen je, prije svega, blogerima, a Joomla je CMS za one s malo naprednijim developerskim iskustvima.

 

Kako samostalno i besplatno napraviti web stranicu

 

Optimizacija za tražilice (SEO)

 

Slijedeći korak je profesionalna optimizacija za tražilice, poznatija kao SEO ( Search Engine Optimization ). SEO je slojevit proces koji uključuje puno različitih faktora i naprednih tehnika.

Bez obzira na tehnike i procese, osnova je uvijek ista. Za vašu osobnu web stranicu koju samostalno radite dovoljno je pridržavati se Google-ovih pravila i smjernica koje možete pronaći na slijedećem linku:

Sad kad ste stekli osnovno znanje o SEO optimizaciji  kako bi sve to implementirali na vašu stranicu potreban vam je SEO plug-in. Postoji pregršt dobrih plugin-ova ( dodaci ) a među najpopularnijima je u ovom trenutku Yoast. Potpuno je besplatan, iako postoji i verzija koja se plaća za naprednije korisnike, i trenutno je najbolje i najkvalitetnije rješenje što se tiče optimizacije web stranica za tražilice koje su izrađene uz pomoć WordPress CMS sustava, a možete ga skinuti na sljedećem linku:

Iako SEO nije obavezan i neće se dogoditi ništa loše ukoliko ga ne napravite (bitno je samo da ne prekršite nijedno Google pravilo), preporuča se barem temeljna optimizacija koja može pridonijeti većim prihodima i promociji proizvoda i usluga. Iz vlastita iskustva bih vam ipak preporučio da ipak malo vremena uložite u optimizaciju stranica za SERP jer će vam uvelike pomoći i pridonjeti vidljivosti u tražilicama.

Ukoliko nemate vremena za to, pokušajte se barem pridržavati pravila ne kopiranja sadržaja i tekstova! Google voli kad je autentično, a kažnjava plagiranje i krađu intelektualnog vlasništva.

U suštini to je sve što vam je potrebno da biste samostalno i besplatno napraviti web stranicu. Postoji još puno toga što je vrijedno spomenuti i saznati, ali za svakog početnika ove informacije biti će dostatne. Znanje i iskustvo koje vam je predstavljeno u ovome članku biti će vam dovoljno da sami izradite besplatnu web stranicu.

Za kraj pogledajte primjer stranice koja je izrađena koristeći znanja iz ovog članka i izrađena je koristeći besplatna rješenja ( web stranica ’em što je cijela izrađena potpuno besplatno, ujedno je i korak po korak vodič za izradu web stranica ) –  hostana je na besplatnom hostingu, pristupa joj se kroz besplatnu domenu, pokreće je besplatni CMS sustav ( WordPress ) s besplatnom temom i vrhunskim besplatnim plugin-ovima, : stvori.ga.

 

Zatražite besplatnu web stranicu

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Kako samostalno i besplatno napraviti web stranicu

od Darko Novak vrijeme potrebno za čitanje: 6 min
0

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This
Follows