NetBeans razvojna okolina | DnWdDesigns

NetBeans razvojna okolina

Objavljeno od u Blog na tra 26, 2015

NetBeans razvojna okolina

NetBeans jedan je od najkvalitetnijih open source razvojnih IDE-a na tržištu, a pokriva sve: Javu, PHP, C, C++, Ruby, HTML, CSS, JavaScript. Što je najbolje, potpuno je besplatan na svim platformama od Windowsa, do Linuxa, Solarisa i OSX-a. Nalazi se na mojoj listi obaveznih alata radnog okruženja na lokalnom serveru a i mnogih drugih programera.

Razvoj NetBeans okoline započeo je kao studenski projekt u Češkoj po uzoru na Borland Delphi, ali za Javu. Ono što NetBeans čini osobito zanimljivim je set integriranih RAD alata za izgradnju i razvoj grafičkih korisničkih sučelja baziranih na standardnim AWT (Abstract Windowing Toolkit) i JFC/Swing (Java Foundation Classes) komponentama.

Ako ste ikada pokušali koristiti Visual Basic, Delphi ili JBuilder već ste upoznati sa svim konceptima koje RAD dizajn korisničkih sučelja donosi, ali ovdje u open source pakiranju. Po mogućnostima i osobinama NetBeans IDE stoji uz bok ostalim komercijalnim alatima, a po nekima i korak ispred!

Sistemski zahtjevi NetBeans-a neposredno zavisi od operativnog sustava na koji se ovo IDE okruženje instalira, ali možemo reći da minimalni sistemski zahtjevi jesu računalo s procesorom na 800 MHz, 512 MB RAM memorije i ne više od 750 MB slobodnog prostora na disku.

Preporučena sistemska konfiguracija bi, za razliku od minimalne, podrazumijevala Intel Core I5 porocesor ( ili ekvivalent ), 2 GB RAM memorije, ukoliko je riječ o 32-bitnom operativnom sistemu, odnosno 4 GB RAM memorije ukoliko je riječ o 64-bitnom operativnom sistemu.

 

NetBeans

 

Na stranici za preuzimanje Netbeans IDE okruženja možete napraviti izbor među različitim predefiniranim NetBeans instalacijskih datoteka: Java SE, Java EE, HTML 5 i PHP, C/C++, a moguće je preuzeti i instalacijsku datoteku s kompletnom instalacijom.

Odabir odgovarajućeg instalacijskog paketa ovisi o tipu aplikacija koje će biti razvijene korištenjem ovog IDE radnog okruženja. Kompletno uputstvo za instalaciju može se pronaći na ovome linku.

 

NetBeans 8

 

NetBeans 8 razvijan je da podrži i implementira sve novitete i funkcionalnosti koje dolaze s Javom verzije 8, a ja ću ovdje nabrojati samo najbitnije. Ugrađena podrška za direktan rad sa embedded uređajima tako što su podržani: udaljeni razvoj, udaljeni proces debagiranja i one-click način instalacije.

Takođe ugrađena je podrška za Java ME Embedded 8 tehnologiju, koja omogućuje rad sa embedded sistemima slabijih hardverskih performansi, a u sam IDE je ubačena podrška za Java ME 8 CLDC platformski emulator.

Ugrađena je i podršku za lambda izraze, referenciranja metoda (method reference), strimove i profile, a unaprijeđeni su i PrimeFaces generatori za automatsko generiranje neophodnog kod za konekciju i sve potrebne CRUD ( akronim za Create, Retrieve, Update, Delete ) operacije nad odgovarajućom bazom podataka.

NetBeans je poznat po podršci za Maven, pa je sada i ovaj segment dobio brojna unapređenja, kao i u ostalom, svi ugrađeni alati za rad sa JavaScipt i HTML5 tehnologijama. Pored toga, PHP i C/C++ editori pretrpjeli su brojna poboljšanja, kao i alati za rad sa git, mercurial i subversion source kontrolama. Kompletnu listu novih i unaprjeđenih funkcionalnosti NetBeans 8 okruženja možete pronaći na ovome linku.

Još jedna odlična opcija koju možete uključiti je integracija browsera, u mojem slućaju Chroma, s NetBeansima i automatski unositi promjene koje ćete raditi uz pomoć Chromova alata “Inspect Element” na CSS-u stranice u sam style.css te iste web stranice. Sve što trebate uraditi je instalirati ekstenziju u Chromu po imenu NetBeans Connector i u NetBeansima odabrati  IDE’s Default Browser da bude Chrome. Nakon toga promjene koje ćete raditi kroz na CSS-u Inspect Element manifestirati će se u style.css datoteci, a biti će vidljive u NetBeansima, i kad budete zadovoljni s vizualnim promjenama jednostavno ćete samo moći kliknuti na ikonu save i sve vaše promjene biti će pohranjene.

NetBeans IDE je nesumnjivo jedan od najmoćnijih i najpopularnijih razvojnih okruženja za razvoj Java desktop, mobilnih i web aplikacija. Uz sve navedene vrline evo nam i još jedne. NetBeans ima ogromnom zajednicu s kvalitetnom dokumentacijom.

 

Unajmite me

Darko Novak

Marketing Manager & Web Developer at Međimurka BS d.o.o.
Darko živi u Mačkovcu, selo kraj Čakovca, u Hrvatskoj, s ženom Dunjom i sinom Noelom. Ako nije za kompjuterom vrijeme provodi s obitelji ili pripremajući se za polumaratone. Zaljubljenik u WordPress, bloger, SEO i online marketing fanatik.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

NetBeans razvojna okolina

od Darko Novak vrijeme potrebno za čitanje: 3 min
0

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This
Follows