Notepad++ editor | DnWdDesigns

Notepad++ editor

Objavljeno od u Blog na tra 21, 2015

Notepad++ editor

U članku, točnije tutorijalu, Kako postaviti lokalni server, bilo je riječi i o besplatnom softveru koji je potreban jednom web developeru i dizajneru. U ovome članku predstaviti ćemo i detaljnije se upoznati s Notepad++ editorom. Notepad++ editor odličan je komad softvera za čitanje programskog i jedan od popularnijih programa među programerima.

Za nas je bitno to što je ovaj softver besplatan i otvorenog je koda  s osnovnim mogućnostima koje će svima dobro doći, a ima i odličnu podršku za WEB dizajnere i developere. Glavna razlika između običnih tekstualnih editora i tekstualnih HTML editora je u prepoznavanju sintakse u potonjima. Tako Notepad++, kad vi svoj uradak spremite s ekstenzijom .html, pretpostavlja da je riječ o HTML datoteci te prepoznaje ključne detalje kôda.

Notepad++ opremljen je velikim brojem dodataka ( plugin-ova) koji su također besplatni i s obzirom na vaše potrebe možete ih slobodno instalirati. Iskreno, na tržištu postoje i puno bolji HTML editori no uzmemo li u obzir da se većina mora plaćati i da će nam Notepad++ koristiti samo za brze zahvate i usputno čitanje koda biti će i više no dovoljan.

Dobro je znati i to da ovaj program podržava i ostale jezike kao što su C++ , PHP i slični.

Vjerojatno ste se kao WEB dizajner ili dveloper susreli i koristili jedan od popularnijih programa koji koriste dizajneri/developeri , kao npr. dobro poznati Adobe Dreamweaver. No, ovaj program je komercijalan i kao takav nije besplatan. Kod njega ste možda pronašli više korisnih osobina među kojima se izdvaja automatsko zatvaranje i prijedlog koda. Odlično besplatno, ali nipošto manje kvalitetno rješenje je NetBeams ( open source IDE ).

Notepad++ je zapravo “plain” editor i iako postoji silna lista IDE-ova ( integrirana razvojna okolina ), koji su definitivno puno kvalitetnije rješenje, Notepad++ korišten je od mnogih WEB dizajnera i programera kao brzo rješenje, a u prilog mu idu neke od funkcionalnosti kao što je to automatsko zatvaranje i prijedlog koda, koje će vam štedjeti vrijeme i ubrzati vaš rad, jer ako želite ukucati oznaku za paragraf u HTML – od strane softvera biti će prikazan prijedlog sličnih HTML oznaka kao i automatsko zatvaranje istih.

Da biste omogućili opciju automatskog zatvaranja i prijedloga koda potrebno je u postavkama u djelu “Auto Completion” odaberete slijedeće:

 

Notepad++ postavke

 

Sada će rad s Notepad++ biti puno ljepši jer kako ćete vi pisati svoj kod tako će Notepad++ automatski prikazivati slične oznake i zatvara iste:

 

notepad

 

Notepad++ dolazi s ukomponiranim jednostavnim FTP klijentom po imenu NppFTP ( nije potrebno instalirati dodatni plugin ). U pitanju je zaista jednostavan FTP klijent što znači da jednim klikom izmenjene datoteke automatski možete poslati ili ažurirati ukoliko već postoje na serveru. Kako bi ste aktivirali ovaj FTP klijent odaberite Plugins -> NppFTP -> Show NppFTP Window. FTP klijent biće prikazan a na vama ostaje da ispravno unesete podatke servera i povežete NppFTP i server na kojem se nalaze datoteke i direktoriji vaše web stranice.

Profile koje ćete postaviti Notepad++ automatski prikazuje sve web stranice (profile) koje ste dodali tako da je povezivanje zaista pojednostavljeno. Notepad++ podržava zaista veliki broj korisnih dodataka za WEB dizajnere/developere pa ih stoga  nije moguće uklopiti sve u ovaj člana no vi se svakako možete upustiti u samostalno istraživanje i pogledati listu svih dodataka ovdje.

 

Zatražite besplatnu web stranicu

Darko Novak

Marketing Manager & Web Developer at Međimurka BS d.o.o.
Darko živi u Mačkovcu, selo kraj Čakovca, u Hrvatskoj, s ženom Dunjom i sinom Noelom. Ako nije za kompjuterom vrijeme provodi s obitelji ili pripremajući se za polumaratone. Zaljubljenik u WordPress, bloger, SEO i online marketing fanatik.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Notepad++ editor

od Darko Novak vrijeme potrebno za čitanje: 2 min
0

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This
Follows