Što je to DNS | DnWdDesigns

Što je to DNS

Objavljeno od u Blog na ožu 1, 2015

Što je to DNS

Što je to DNS ? – DNS (eng. Domain Name System) je distribuirani hijerarhijski sustav Internet poslužitelja u kojem se nalaze informacije povezane s domenskim nazivima, tj. o povezanosti IP adresa i njihovih logičkih (simboličkih) imena.

Komunikacija između objekata u svakoj mreži, pa i na Internetu, zasniva se na principu IP adresa, grupi brojeva, na pr. IP adresa domene www.darko-novak.from.hr je 161.53.160.228. Svaki objekt u mreži – server, modem, ruter ima svoju jedinstvenu IP adresu i po toj adresi se i raspoznaju.

Nama ljudima poprilično je teško pamtiti puno brojeva. Zamislite da morate pamtiti preko desetak IP adresa Vaših omiljenih web stranica. Iz tog je razloga, kako bismo lakše pamtili imena web stranica, uveden DNS sustav. Siguran sam da Vam je lakše zapamtiti darko-novak.from.hr doli IP adresu 161.53.160.228, a znam da je lakše napisati email primatelja info@darko-novak.from.hr nego info@161.53.160.228.

 

DNS server

 

Dakle, što je to DNS i kako on radi ? DNS prevodi IP adresu 161.53.160.228 u darko-novak.from.hr i usmjerava Vas na web stranicu. DNS možemo opisati kao ogromnu bazu podataka imena objekata i pripadajućih IP adresa Interneta, te sustav koji prevodi IP adrese u imena.

Makar DNS Vama bio apstraktan i nevidljiv izuzetno je važan dio Interneta. Bez DNS-a ubrzo bi prestao raditi i Internet.

Svaki put kad posjećujete web stranice ili šaljete Email, koristite se DNS-om a da to ni ne znate. Osim lakšeg pamćenja DNS sustav omogućuje jednostavno premještanje objekata s jedne IP adrese na drugu, jer iako se IP adrese mijenjaju, imena ostaju ista.

 

Zatražite besplatnu web stranicu

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Što je to DNS

od Darko Novak vrijeme potrebno za čitanje: 1 min
0

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This
Follows