Što je to IP adresa i razlika između statične i dinamičke IP adrese | DnWdDesigns

Što je to IP adresa i razlika između statične i dinamičke IP adrese

Objavljeno od u Blog na srp 31, 2015

Što je to IP adresa i razlika između statične i dinamičke IP adrese

Ako ste redoviti korisnik svjetske mreže ili kako je laici vole zvati interneta, siguran sam da ste se susreli sa stranicama koje vas upozoravaju da se prati vaša IP adresa i da morate biti malo pažljiviji što radite itd. itd. Ne to nije bio FBI ili CIA koji su se okomili na vas ( barem ne uvijek ) već je pravilo da neke od institucija, korporacije, bankari vole pratiti IP adrese svojih korisnika.

Primjera radi, posjetite ipadresa.ga stranicu i saznajte IP adresu vašeg računala s kojim se trenutno nalazite spojeni na internet.

U par redaka ovoga članka objasniti ću vam što je to IP adresa i razliku između statične i dinamičke IP adrese, njezina dva glavna tipa.

Što je to IP adresa?

 

Internet protokol adresa (IP address) laički rečeno je jednostavna adresa dodijeljena vašem računalu kad se spaja na svjetsku mrežu. Gledano iz tehničke perspektive IP adresa je 32-bitni broj koji označava adresu oba računala – pošiljatelja i onoga od primatelja paketa koji se šalje kroz bespuća svjetske mreže.

Uzmimo primjer: pretpostavimo da želite poslati email svom prijatelju. Iako vaš email može biti razbijen u milion paketa s podacima prije no što biva poslan, za sad radi jednostavnije predodžbe zamislite svoj email kao jedan jedini paketić. IP adrese su ugrađene na svaki paket koji se prenosi preko mreže i koriste se kao identifikacijsko sretsvo za prepoznavanje mašine ( vašeg računala ).

Ako ovaj proces želite slikovito predočiti usporedbom iz svakodnevnog života tada bi ste email mogli zamisliti kao slova na papiru  ( da, baš ta rukom pisana slova koja smo, jednom, ne tako davno, koristili), pakete podataka kao kovertu, IP adresu kao adresu primatelja i pošiljatelja na kuverti a mrežu kao poštara.

Sigurno ste primijetili da ne koristim riječ Internet već mreža ( network ) kad pričam o IP adresama. To je zato što vaše računalo, uređaj, mašina IP adresu posjeduje i kad nije spojeno na internet. IP adresa dodjeljena vam je i kad ste spojeni na lokalnu mrežu ( LAN ) ili kad se spajate putem Wi-Fia. IP adrese se grupiraju u različite klase za istu svrhu.

 

Klasa Raspon adrese Podržava
Klasa A 1.0.0.1 to 126.255.255.254 Velike mreže s mnogim uređajima
Klasa B 128.1.0.1 to 191.255.255.254 Srednje mreže.
Klasa C 192.0.1.1 to 223.255.254.254 male mreže (manje od 256 uređaja)
Klasa D 224.0.0.0 to 239.255.255.255 Rezervirana za multicast skupine.
Klasa E 240.0.0.0 to 254.255.255.254 Rezervirano za buduću upotrebu, odnosno istraživanja i razvojne svrhe.

 

Napomena: Vaše računalo može imati dvije IP adrese u isto vrijeme. Jednu koristi za internet a drugu za LAN ( lokalno okruženje ).

Te IP adrese, lokalna ili ona za internet, dalje se dijele u dva glavna tipa adresa: statičnu i dinamičku IP adresu. Pogledajte objašnjenje obaju termina radi boljeg razumijevanja.

 

Moja IP Adresa

 

Statična IP Adresa

 

Baš kao što i sam naslov daje naslutiti, statična IP adresa je tip IP adrese koji jednom kad je postaviš tj. dodijeliš mašini zauvijek ostaje isti na mreži. Ovaj tip adresiranja je u većini zemalja, što se tvrtki tiče, jeftiniji ali je izložen većim sigurnosnim rizicima. Statične IP adrese se uglavnom koriste za web, emailove i gaming servere koji puno ne mare za skrivanje svojih lokacija.

 

Dinamička IP Adresa

 

S druge strane, dinamička IP adresa mijenja se svaki put kad se uređaj ili mašina spaja na mrežu. Ovakav tip IP adrese je jako teško pratiti i locirati i stoga je omiljen kod velikih kompanija i firmi.

Sigurno se pitate tko ili što dodjeljuje tu dinamičku IP adresu prilikom svakog ponovnog spajanja. Pa, te IP adrese se dodjeljuju korištenjem DHCPa (Dynamic Host Configuration Protocol). Detaljnije informacije o DHCPu trenutno su izvan opsega ovog članka, pa ću ga uključiti u neke buduće postove.

 

Što je bolje, Statična ili Dinamička?

 

Sigurano se pitate koji tip IPa je bolji, statični ili dinamički? Statične IP adrese, kao što sam već gore bio napomenuo, koriste se na mjestima gdje sigurnost i nije toliko bitna kao kod web servera, FTPa i dediciranih VOIP servisa. Dinamičko IP adresiranje, koristi se prilikom surfanja internetom , primanja emailova, skidanja podataka. itd.

Ovaj članak sadrži informacije o osnovama IP adrese i objašnjenje o razlikama između statične i dinamičke IP adrese. Naravno, postoji puno toga što još treba spomenuti na temu a što nije rečeno u gornjim redovima članka. No, za početnike ove informacije biti će sasvim dovoljne da shvate bit IP adresa.

Još uvijek Vam nešto nije jasno? Sva dodatna pitanja i naknadna objašnjenja možemo razraditi i riješiti kroz komentare.

 

Zatražite besplatnu web stranicu

Darko Novak

Marketing Manager & Web Developer at Međimurka BS d.o.o.
Darko živi u Mačkovcu, selo kraj Čakovca, u Hrvatskoj, s ženom Dunjom i sinom Noelom. Ako nije za kompjuterom vrijeme provodi s obitelji ili pripremajući se za polumaratone. Zaljubljenik u WordPress, bloger, SEO i online marketing fanatik.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Što je to IP adresa i razlika između statične i dinamičke IP adrese

od Darko Novak vrijeme potrebno za čitanje: 3 min
0

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This
Follows