Što je to web dizajn? | DnWdDesigns

Što je to web dizajn?

Objavljeno od u Blog na kol 11, 2015

Što je to web dizajn?

Što je to web dizajn? Web dizajn je opći naziv koji se koristi za opisivanje različitih zadataka koji su uključeni u stvaranje internet  stranice, pa tako proces izrade , kreiranja i unaprijeđenja internet stranica koje svojim mogućnostima zadovoljavaju potrebe klijenta i njihovih korisnika možemo nazvati jednim imenom – web dizajn. Ako želite svoje poslovanje dovesti korak ispred konkurencije tada svojim korisnicima, kupcima, posjetiteljima morate pružiti pravodobnu informaciju i učinkovitu uslugu.

Zahvaljujući digitalnom dobu i razvoju interneta prenijeti informaciju ili pružiti kvalitetnu uslugu lakše je no ikad, stoga, ako imate dobro osmišljene, kreirane i realizirane internet usluge, temeljene na internet stranicama koje vašem korisniku pružaju mogućnost da iskoristi vaše poslovne potencijale i za sebe obavi poslove koji su mu potrebni u svakodnevnom životu i radu, svakako ćete biti korak ispred svoje konkurencije.

 

Elementi Web Dizajna

 

Web dizajn je proces s unaprijed definiranim koracima koji vode prema izradi internet stranica. Prije no što vas pobliže upoznam s nekoliko bitnih elemenata web dizajna moram vam napomenuti da se prilikom planiranja i tijekom procesa web dizajna u obzir moraju uzeti potrebe i želje posjetitelja stranica, kako bi se mogla napraviti stranica prilagođena njima, a stime na umu priskrbiti bolje rezultate. Web dizajn uključuje procese istraživanja, definiranja i strukturiranja sadržaja, izradu dizajna, programiranje, unos sadržaja te testiranje i objavu na internetu.

U web dizajn je uključen niz standarda koji su većinom oblikovani i definirani od strane W3C konzorcija. Poštivanje standardi i trendova učiniti će svaku web stranicu dostupnu širokom spektru korisnika, a ako ih zanemarite, a očekujete pojavljivanje u pretraživačima, biti ćete gadno iznenađeni.

Web dizajn je vrsta dizajna, u mnogim segmentima srodna grafičkom dizajnu – također kombinira tipografiju,ilustraciju, fotografiju, multimediju, te, kao i u grafičkom dizajnu poruku je potrebno oblikovati tako da je prepoznatljiva i razumljiva namijenjenoj publici. No, bitna značajka koja web dizajn distancira od grafičkog dizajna jest u izvedbenom dijelu: osim što je potrebno poznavati tehničku prirodu Interneta, web dizajn je specifičan zbog svoje dinamičke strukture: web stranice su “žive”, granaju se i neprestano obnavljaju.

Izvor: Wikipedija

Web Dizajn

 

Primarni elementi dizajna

 

Web dizajn koristi mnoge iste ključne vizualne elemente kao sve vrste dizajna, a neki od su:

Izgled ( Layout ): je način na koji su grafike, oglasi i tekst raspoređeni. U web svijetu primarni cilj je pomoći posjetitelju pronaći informacije koje traži instantno. Izgled je bitan jer održava ravnotežu, dosljednost i cjelovitost dizajna.

Boja: izbor boja ovisi o namjeni i klijentelu; pa tako možemo imati jednostavan crno-bijeli ili multi-bojni dizajn. Boja prenosi osobnost osobe ili branda, organizacije i potrebno je posvetiti puno pažnje pri odabiru.

Grafika: uključuje logo, fotografije, ikone i sl. a sve skupa pridonosi vizualnom poboljšanju internetske stranice. Grafički dodaci moraju biti postavljeni na odgovarajući način tako da budu kompatibilni s bojama i sadržajem web stranice, ali nikako je ne smiju preopteretiti jer sporo učitavanje u konačnici znači gubljenje klijenata.

Font: korištenje različitih fontova može uvelike poboljšati izgled, dizajn internetske stranice. Ipak, treba uzeti u obzir da većina web preglednika može čitati samo selektivan broj fontova tzv. “web-safe-fontove” što za sobom povlači i određeno poznavanje programiranja kako biste bili u mogućnosti implementirati fontove dizajnirane po mjeri.

Sadržaj ( Content ): sadržaj je “Kralj“, najbitniji dio vaše web stranice. Ako su sadržaj i dizajn dobro implementirani i međusobno se nadopunjuju vaša web stranica na dobrom je putu da postane poželjna destinacija online tragača. Sadržaj bi uvijek trebao biti relevantan i koristan, kako ne bi zbunio čitatelja i dati mu ono što traži, te će na taj način uživati u njegovom čitanju i ostati na stranici.

 

User-Friendly web dizajn

 

Uz primarne elemente web dizajna koji svaku internetsku stranicu čine lijepom i vizualno privlačnom tu još postoje faktori koji će dodatno podignuti kvalitetu stranice tako što će je krajnjem korisniku, posjetitelju učiniti “user-friendly” ( jednostavnom pri korištenju ). Neki od faktora su:

Navigacija: struktura stranice, izbornici i drugi navigacijski alati u web dizajnu moraju biti izrađen tako da se uzme u obzir način na koji korisnik pregledava i pretražuje web stranicu. Cilj je pomoći posjetitelju/korisniku da se kreće kroz web stranicu s lakoćom te da bez naprezanja pronađe sve potrebne informacije.

Multimedija: relevantni video i audio podražaji u dizajnu mogu pomoći korisnicima da shvate informaciju na jednostavan i brz način. Ovo će vam svakako pomoći da zadržite posjetitelja na stranici.

Kompatibilnost: dobar web dizajn stranice koji će se jednako dobro prikazivati na različitim preglednicima i operacijskim sustavima povećati će pregledavanje web stranice.

Tehnologije: napredak u tehnologiji daje dizajneru slobodu za dodavanje pokreta i inovacije na web stranicu, čime se dobiva web dizajn koji je uvijek svjež, dinamičan i profesionalan.

Interaktivnost: potrebno je povećati aktivno sudjelovanje korisnika i njegovu uključenost dodavanjem mogućnosti komentiranja i upitnika u sam dizajn web stranice.

Iako ne spada direktno u web dizajn, bitnu ulogu u svemu ima i online marketing i način na koji se stranice pojavljuju kao rezultat pretraživanja na tražilicama. Pravilna izgradnja weba i upravljanje omogućit će visoko pozicioniraje među rezultatima pretraživanja.

 

Pogled na tehničku stranu web dizajna

 

Ako se upustimo dublje i pristupimo web dizajnu s tehničkog stajališta uvidjeti ćemo da je proces izrazito kompliciran. Tradicionalni mediji svi od reda posjeduju svoje ustaljene procese i imaju stroga pravila i standarde kojih se treba pridržavati i zadovoljiti. Što se web dizajna tiče samo HTML ( osnovni jezik za naređivanje što će biti predstavljeno nekom pregledniku zove se HyperText Markup Language ili skraćeno HTML ) ima brojne promjenjive funkcije koje koristi. Da pojasnim, neće svi preglednici jednako interpretirati HTML prema standardima koje je stvorio World Wide Web konzorcij ( W3C ). Neke će stranice dobro izgledati u npr. Firefoxu ali će zato u Internet Exploreru 10 izgledati katastrofalno. Ako ste korisnik Firefoxa to vam sigurno ništa ne znači, ali ako ste poduzetnik koji ima dobar proizvod koji želi nuditi na svojim web stranicama, odbacivati korisnike koji koriste druge preglednike nije baš dobra odluka u poslovanju.

Da bi web stranica dobro izgledala u Google Chromeu, Operi, Safariu, Firefoxu, Internet Exploreru, pametnim telefonima, posao je koji mora odraditi web dizajner, a pritom bi trebao koristiti sve svoje iskustvo i znanje programiranja uz mnogo testiranja i predviđanja mogućih poteškoća. Ne postoji nikakav čarobni program koji će jednim klikom optimizirati vašu web stranicu da radi u svim internet preglednicima, taj se dio mora odraditi ručno a za to bi bilo dobro imati višegodišnje iskustvo u mnogim elementima web dizajna.

 

Statistika korištenja internetskih preglednika

 

Osim problema sa standardima i prikazivanjem u različitim internet preglednicima web dizajn muku mući i s veličinom stranice. U grafičkom dizajnu uvijek se unaprijed zna kolika će biti veličina papira i način na koji će se sve to otisnuti u tiskari. Web dizajner ovdje mora u obzir uzeti različite veličine monitora, rezolucije pa sve do činjenice da postoje i preglednici za ljude s oštećenim vidom. Ovdje ponovno imamo problem koji je svaljen na leđa web dizajneru. On oprt mora upotrijebiti sve svoje znanje i iskustvo te probati predvidjeti sve moguće kombinacije koje će zadovoljiti svakog posjetitelja.

 

Statistika korištenja rezolucije monitora

 

Osim XHTML ( stroža verzija HTMLa poznatija kao eXtensible Hypertext Markup Language ) i CSS jezika ( stilski jezik koji se koristi za opis prezentacije dokumenta napisanog pomoću markup (HTML) jezika, punog naziva Cascading Style Sheets ), od web dizajnera očekuje se i to da jako dobro poznaje rad s bazama podataka jer one omogućuju više dinamike i interaktivnosti na web stranicama.

I dok je na manjim web stranicama dovoljno osnovno poznavanje rada s bazama, na velikim web stranicama pak je apsolutno neophodno imati neku verziju baze podataka jer je održavanje velikih stranica bez baze podataka nemoguće. Za vezu između web stranice i baze podataka potrebno je poznavanje progamskih jezika kao što su ASP, PHP, ColdFusion i Action Script.

 

Zaključak

 

Postoji tu još jako puno elemenata i znanja kojim web dizajner prilikom izrade web stranica mora raspolagati i posjedovati, a koje nisam ovdje spomenuo. Cilj, odnosno namjera, ovoga članka bila je pobliže upoznati čitatelja s većinom stvari na koje nailaze tvrtke koje se bave kvalitetnom izradom web stranica. Većina će vam sigurno posvjedočiti i to da  su najviše problema pri izradi web stranica imali sa samim naručiteljem koji je, naravno, uvijek  u pravu i na kraju završi s web stranicom s kojom je samo on zadovoljan.

 Ako želite proširiti vizibilitet svojeg poslovanje, udruge, tvrtke ili obrta krajnje vrijeme je da vas se nađe i na internetu. Zašto biste trebali imati web stranicu možete pročitati u ovdje, a kako biste imali kvalitetnu web stranicu koja će biti izrađena prema svim zadnjim standardima kontaktirajte me.

 

Zatražite besplatnu web stranicu

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Što je to web dizajn?

od Darko Novak vrijeme potrebno za čitanje: 6 min
0

Postanite član!

Neprocijenjive informacije nadohvat ruke

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu web stranica direktno u vaš sandučić.

Uspješno ste se upisali na listu!

Share This
Follows